Jsou okamžiky v životě projektanta, kdy je na sebe opravdu pyšný. Nejen na to, co dokázal – ale především na to, čeho mu bylo umožněno být součástí. A tak i mně potkal tento milý dárek na mé profesní cestě.

Krytý bazén ve Vysokém Mýtě byl vybudován před 35 lety v rámci Akce Z. Žasnu, kde se v té době v nějakém člověku zrodila geniální myšlenka použít na části velkého bazénu posuvné dno. Objekt Krytého bazénu stojí v samotném centru města a pro nedostatek místa má pouze jeden 25 m bazén. Školní výuku a plavání menších dětí vyřešil nápad s využitím posuvného dna na jedné polovině bazénu.

Při rekonstrukci byla stávající železobetonové vana vyložena nerezovým plechem a až ve Švédsku našli řešení novou technologii posuvného dna. Tímto se vysokomýtský bazén stal evropským unikátem.

Součástí projektu bylo zvětšení vstupního vestibulu a prostoru šaten, nový dvouúrovňový bazén pro batolata, kompletní rekonstrukce sauny v suterénu budovy, kompletní modernizace technologie čištění bazénové vody. Za těch 35 let jsme v tomto směru o takový kus dál – ve smyslu čistoty i komfortu.

 

A přesto si vždycky vzpomenu na toho génia s prvotní myšlenkou. Patrně nesklidil slávu, ale věřím, že došel velkého osobního uspokojení.